Lyhyesti Suomeksi

Saaristomme hyväksikäyttö?

Huolestuneena olen seurannut miten yhä useampi sijoittaja hakee poikkeuslupaa rakentamiselle saaristossamme. Suunnitellut rakennukset eivät ole pieniä kesämökkejä vaan saatoja, jopa tuhat, neliömetriä rakennuspinta-alaa, josta suurin osa on majoitusta varten. Miten meidän on suhtautuva tähän? Miten tämä vaikuttaa saaristomme maisemaan? Mitkä ovat kasvavan moottoriveneliikenteen vaikutukset ja miten huolehdimme jätevesiongelmasta? Kokemuksesta tiedämme että monet yksityiset puhdistamot, joita käytetään vain osan vuodesta, eivät toimi kovinkaan hyvin.

Saaristoturismia on tietysti kehitettävä, mutta niin että se hyödyntää paikallisia yrittäjiä, pilaamatta kaunista saaristoamme. Saaristo on kaunis ja ainutlaituinen, mutta jos me kerran pilaamme sen, emme saa sitä takaisin koskaan.

Elinkeinojohtajan valinta 20.1.2025

Raaseorin kaupunginvaltuusto oli kutsuttu koolle maanantaiksi 25.1.2025. Asialistalla oli uuden elinkeinojohtajan valinta. Äänestyksissä kannatin ensin edustaja Werner Orren palautusehdotusta ja sen jälken hänen hylkäämisehdotuksensa.

Kuten jo sanoin kokouksen aikana, minkä myös media (lehdet VN ja EU sekä Yle) noteerasi, oli että äänestys-käyttäytymiseni oli vain ja ainoastaansuunnattu prosessia vastaan, ei missän nimessä ehdotettua henkilöä vastaan. En olisi edes voinut olla ehdotettua henkilöä vastaan, koska valtuuston jäsenille ei annattu paljon tietoa hänestä tai muista hakijoista etukäteen. Kolme kaupunginhallituksen jäsentä (ja valtuuston puheenjohtaja) vastasivat koko valintaproses-sista ja itse sain tutustua Anna Mäkelään puoli tuntia ennen valtuuston kokousta noin 15 minuuttia kestävän Teams-tapaamisen yhteydessä.

Valtuustolla on lain mukaan olla korkein päätäntävalta kaupungissa mutta kun hallintosääntöä tulkitaan, niin kuin nyt tulkitaan, niin valtuustosta tulee kumileimasin ilman todellista valtaa. Joko hallintosääntöä on tulkittava eri tavalla tai sitten se on korjattava, koska näin ei voi jatkua. Valtuustolla on oltava realistiset ja todelliset mahdollisuudet päättää ja vaikuttaa kaupunkia koskeviin tärkeisiin asioihin.


Rkp - valtapuolue?

Kuten aikaisempina vuosina, asetun tälläkin kertaa ehdolle Rkp:n listoilta. Rkp:tä on haukuttu "valtapuolueeksi", joka sanelupolitiikalla saa tahtonsa läpi. Todellisuudessa puolueen päätökset perustuvat ryhmän sisällä käytyyn keskus-teluun, jossa jokaisella voi ilmaista oman mielipiteensä. Myös valtuustossa voi jokainen rkp-läinen puhua oman mielipiteensä puolesta ja myös äänestää sen mukaan.

Pienen valtuustoryhmän jäsenellä on kuitenkin aina helppoa äänestää populistisesti, koska aina voi olla varma siitä, että todella tärkeissä kysymyksissä "valtapuolue" kantaa vastuunsa ja saa myös ikävimmät päätökset läpi, jos taloudellinen tilanne niin vaatii.

On kuitenkin asioita, joita minun on vaikea niellä. Tässä joitakin esimerkkejä:

Ns. "tunnin juna"

Hallitus, jossa myös Rkp istuu, vie eteenpäin täysin järjenvastaista, satoja miljoonia maksavaa projektia, joka ei ole pelkästään kaikkea muuta kuin luontoystävällinen vaan myös mahdoton perustella taloudellisesti. Kaikki tähän projek-tiin menevät eurot tarvitaan muualla ja tästä länsiradasta ei koskaan saada taloudellisesti kannattavaa.

SOTE

Edellä mainittuun projektiin upotetut rahat voisi käyttää sosiaali- ja terveysuudistuksen korjaamiseen. Tällä hetkellä käydään kiistaa rahoista, jotka ovat olemassa mutta joita tuhlataan turhiin junaprojekteihin. Rahat tarvitaan hyvinvointivaltiomme pelastamiseen. Rahoitusta koskevat esteet ovat keinotekoisia ja perustuvat hallituksen ja eduskunnan aikaisemmin tekemiin päätöksiin. Näitä päätöksiä hallitus ja eduskunta voisivat helposti muuttaa, jos vain halua löytyisi.

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennyksen pienentäminen on yksi tyhmimmistä päätöksistä, joita tämä hallitus on tehnyt. Voi olla, että rikkaat ja suurituloiset hyötyvät tästä verohelpotuksesta, mutta eläkeläisille ja pienituloisille tämä saattaa olla ainoa mahdollisuus saada apua hoiva-, siivous- ja kiinteistöhuoltopalveluiden hankkimisessa. Näiden palvelujen avulla moni iäkäs ihminen voi asua omassa kodissa pidempään. mikä kyllä ilmoitetaan myös hallituksen tavoitteeksi. Kotitalous-vähennyksen ehtojen huonontaminen toimii siis hallituksen omia tavoitteita vastaan.

Tammisaaren vanhan kaupungin "kelluvat huvilat"

Kaupunginhallitus on myöntänyt yksityisille henkilöille mahdollisuuden kaavoittaa vesialue Tammisaaren vanhan kaupungin edustalla. Lupa on myönnetty 18 kuukaudeksi. Kaavoitusta koskevaa sopimusta ei ole allekirjoitettu, joten määräaika ei vielä kulu. Asia on vuosia vanha eikä hallitus saa aikaan sopimusta, jotta asiassa päästäisiin eteenpäin. Kaikki Tammesaaren vanhaa kaupunkia koskeva suunnittelu polkee paikallaan koska kaupunginhallitus saamat-tomuudellaan ei saa sopimusta aikaiseksi, tai edes päätöstä siitä, ettei projektia jatketa, mikä olisi kaikista onnellisin ratkaisu.

Satamayhtiö

Kaupunki on käynnistänyt projektin, jonka tavoitteena on pienvenesatamatoiminnan yhtiöittäminen. Projektiin on lähdetty, tietämättä tarkkaan mihin pyritään yhtiöllä. Vaikuttaa siltä että yhtiöllä pyritään keräämään pääomaa Tammisaaren pohjoissataman investointeja varten. Miksi Ormnäsin tai Jägarbackenin laiturissa olevan veneen omistaja olisi halukas maksamaan pohjoissataman investoinnit on enemmän kuin voin arvata. Muille harrastuksille on rakennettu ja ylläpidetään uimahalli, urheilukenttiä, jalkapallokenttiä, urheiluhalleja, skatepuistoja, koirien ulkoilupuistoja ja ties mitä. Pienvenesatamatoiminta on tällä hetkellä pääasiallisesti itsensä maksavaa toimintaa, mutta nyt kaupunki haluaa valjastaa pari tuhatta pienveneomistajaa maksamaan kaupungin vierassataman investointeja. Onko tämä tasa-arvoista toimintaa? Eikö Tammisaaren pohjoissatamaa varten pitäisi perustaa oma yhtiö, jos nyt väkisin pitää yhtiöittää jotakin?


Luo kotisivut ilmaiseksi!